Shortlist Gouden Strop en Schaduwprijs bekend

Het meisje op de weg van Michael Berg (The House of Books), Drone van Bart-Jan Kazemier (Cargo), Stille grond van Hilde Vandermeeren (uitgeverij Q) en Lieve mama van Esther Verhoef (Prometheus) zijn genomineerd voor De Gouden Strop 2016, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. De jury, onder leiding van Antoinette Hertsenberg, koos deze thrillers uit 97 inzendingen.

Schaduwprijs_Covers_750x400_schaduw2
Voor De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Stem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime), Lieve edelachtbare van Max van Olden (Ambo|Anthos) en De kamers van Lucas de Waard (De Geus). De Gouden Strop wordt tezamen met de Schaduwprijs op de Avond van het Spannende Boek, donderdag 2 juni in Amsterdam, bekendgemaakt en uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

De Gouden Strop
De Gouden Strop bestaat dit jaar 30 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van € 10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won De mythe van Methusalem van Jo Claes.

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg (presentator TROS Radar), Bertjan ter Braak (chef kunst & cultuur de Telegraaf en thrillerrecensent), Roderick Nieuwenhuis (kunst- en boekenredactie NRC Handelsblad), Margo Rijke (boekhandel Plantage van der Plas) en Harriët Salm (thrillerrecensent voor Dagblad Trouw).

De Schaduwprijs
De Schaduwprijs wordt dit jaar voor de 20ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Tunis van René van Rijckevorsel.

De jury van de Schaduwprijs bestaat uit juryvoorzitster Wendela de Vos (voorzitster GNM en helft van auteursduo Tupla Mourits), de thrillerauteurs John Brosens, Linda Jansma, Peter Römer en Marian Lerchbaumer van de Bibliotheek Kennemerwaard.

Spannende Boeken Weken
Vrijdag 3 juni start de campagne Spannende Boeken Weken (voorheen Maand van het Spannende Boek). Simon de Waal heeft het Geschenkboek Vector geschreven dat gedurende de campagne (tot en met zondag 19 juni) door de boekhandel cadeau gedaan wordt aan haar klanten bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.