Schaduwprijs

Winnaar 2017

De Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut, is gegaan naar Jan Van der Cruysse voor Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)

Shortlist 2017

Voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd:

De winnaar van de Schaduwprijs werd op donderdag 8 juni bekendgemaakt.

Nominaties Schaduwprijs 2017

Over de prijs

De Schaduwprijs 2017, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, wordt voor de eenentwintigste maal uitgereikt. De bekendmaking vindt voorafgaand aan de uitreiking van De Gouden Strop plaats.

De prijs werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontving een geldbedrag van € 1.000,- en een zeefdruk van Havank.

Winnaars van de afgelopen jaren

2017: Jan Van der Cruysse – Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)
2016: Max van Olden – Lieve edelachtbare (Ambo|Anthos)
2015: René van RijckevorselTunis (Tomas Ross Crime/Cargo)
2014: Donald NoletVersleuteld (Tomas Ross Crime/Cargo)
2013: Walter LuciusDe vlinder en de storm (A.W. Bruna)
2012: Kevin ValgaerenDe ziener (De Ronde Tafel, SU)
2011: Linda JansmaKwetsbaar (De Crime Compagnie)
2010: Bram DehouckDe minzame Moordenaar (Van Halewyck)

De jury

De jury van de Schaduwprijs 2017 bestaat uit: Peter Römer (auteur en nieuwe voorzitter GNM), John Brosens (auteur, GNM bestuur), Isa Maron (auteur, GNM bestuur), Linda Jansma (auteur, GNM lid) en Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard).